Без категория

Пълна забрана на полуавтоматичните оръжия

След терористичните нападения в Париж през ноември Европейската комисия предложи по-строги правила за контрол върху притежанието на оръжия, за да намали риска от попадането им в лоши ръце. В изслушване, организирано на 16 март в Комисията за вътрешния пазар на Европейския парламент, експерти обсъдиха с евродепутатите предложенията на ЕК и очаквания ефект от тях, съобщиха от законодателния орган на Европейския съюз.

Настоящето законодателство на ЕС за контрола върху оръжията датира от 1991 година и е актуализирано през 2008 г. То налага забрана за притежаването на автоматични оръжия, разрешителен режим за притежаването на полуавтоматични оръжия (които стрелят по веднъж при всяко натискане на спусъка), а притежаването на други видове оръжия – като например пушки – трябва да бъде обявено от техните собственици.

Според новите предложения полуавтоматичните оръжия, които наподобяват оръжия с автоматични механизми, трябва да бъдат забранени. Според Жан-Люк Стасен от белгийския орган за изпитания и регистрация на оръжия предложението на ЕК обаче не е достатъчно ясно. „Това е много субективен критерий, който ще доведе до разминавания в тълкуването в отделните страни“, изтъкна Стасен.

ЕК предлага също въвеждане на единни правила за маркировка на оръжията и общ петгодишен лимит за разрешителните за ползване. Тя настоява и за по-строги правила за продажби на оръжия по интернет, както и за включване в обхвата на законодателството на оръжия като сигналните пистолети, които могат да бъдат пригодени за бойна употреба.

Старинните оръжия не влизат в обхвата на настоящото законодателство. ЕК обаче предлага обновените правила да важат и за колекционерите и музеите, като така те ще бъдат задължени да се сдобият с необходимите разрешения и ще трябва да декларират оръжията, с които разполагат. Музеите ще могат да притежават автоматични оръжия само ако те са били приведени за постоянно в неизползваемо състояние. На дискусията д-р Едуард Импи, генерален директор на британския Кралски арсенал, предупреди, че такова решение може да има съкрушителен ефект за музеите. „Да дезактивираш оръжие означава да го осакатиш почти до унищожаване. Нищо повече не може да се научи от такъв предмет. Това е като да извадиш двигателя на старинна кола“, каза д-р Импи.

Друго ключово предложение на ЕК би направило задължително съхраняването на информацията за огнестрелните оръжия в национални регистри, докато те не бъдат унищожени. Сегашните правила изискват такава информация да се съхранява 20 години. Според Филип Нобл от френската съдебна полиция „20 години е твърде кратък срок”. „Нападателите в Париж използваха оръжия от различни периоди, от 1942 г. до 1957 г. Съхраняването на данните е много важно“, смята Нобл.

Очаква се Комисията за вътрешния пазар в ЕП да подготви своя доклад по предложенията за законодателни промени до края на юни. Председателят на комисията, британският евродепутат Вики Форд, отговаря за изготвянето на проект на доклада. На следващ етап (вероятно през есента) позицията на ЕП ще бъде разисквана и гласувана в пленарна зала.

Публикуваният текст е използван от страницата на sinor.bg